Kennismaking
Activiteiten
Gedane zaken
Nieuws
Contact
Home

Almere

Recreëren hier, uitgaan daar

Wil je recreëren in Almere, dan kan dat. Maar wil je uitgaan of ben je een toneel-, film- of kunstliefhebber dan zijn de mogelijkheden een stuk beperkter. Hoog tijd, vinden wij als stadsbestuur, om de achterstand in het culturele en uitgaansleven in te halen en al die voorzieningen die het woonplezier mede bepalen op niveau te brengen. Dat is nodig om Almere een gezicht te geven, om het imago te verbeteren. Maar ook om voorbereid te zijn op de groei van het aantal mensen dat in de komende jaren in de stad zal komen wonen.

Recreatie en sport
Fietsen, wandelen, zwemmen, zonnen, surfen, watersporten, in een natuurrijke, groene omgeving bovendien: het kan in Almere. Toerisme en recreatie zijn belangrijk voor de stad: het stimuleert de economische activiteit en bestedingen, het levert werk op, het heeft effect op de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid en het verbetert het imago van de stad. Genoeg reden om daar volop in te blijven investeren zoals bijvoorbeeld in de kuststrook van het nieuwe stadsdeel Almere Poort.
Ook de sporter komt in Almere ruimschoots aan z'n trekken: ‘al vanaf de beginjaren is sport hét sociale bindmiddel geweest. De gemeente heeft hier de afgelopen jaren dan ook zoveel mogelijk op ingespeeld. Resultaat: een grote verscheidenheid aan sportaccommodaties. Op het niveau van sportvoorzieningen kan Almere zich meten met andere 150.000-plus steden.’ (v.d. Zwan). En daar zijn we bijzonder trots op.

Jongeren willen uitgaan
Wil je in je eigen stad naar de disco, naar de film of met je vriendin uit eten, dan steekt de stad maar mager af bij andere steden. Vooral jongeren missen uitgaansmogelijkheden dicht bij huis zoals de bioscoop, poppodia en cafés bijvoorbeeld waar ze met elkaar kunnen afspreken. ‘De jongeren (vooral die in Haven en Buiten) hebben deze voorzieningen graag dicht bij huis, omdat ze nu vaak afhankelijk zijn van de voorzieningen in het centrum of zelfs in Amsterdam. Als ze uitgaan, gaat minstens de helft van de jongeren altijd in Almere zelf uit. Dit versterkt de behoefte aan jongerenvoorzieningen in de stad of de stadsdelen zelf.’ (Schuyt). Problemen met jongeren zijn nu nog te overzien en niet alarmerend. Willen we in de toekomst niet te maken krijgen met meer en ernstiger problemen dan moeten we nu luisteren naar hun klacht. ‘Een goed jongerenbeleid, liefst tot stand te brengen in samenspraak met de jongeren zelf, is noodzaak voor de handhaving van de relatief gunstige uitgangspositie van Almere.’(Schuyt)

De stad is weer in
Naar het theater, een spraakmakende tentoonstelling of uit eten in een trendy restaurant: wensen die horen bij de naar vertier zoekende Randstedeling. Dat is er (nog) niet bij in Almere. De inwoners van Almere gaan voornamelijk buiten de stad uit en stillen hun (culturele) honger vooral in Amsterdam. Dat zal niet lang meer duren als het aan het gemeentebestuur ligt. Want Almere krijgt een nieuw stadscentrum dat het uitgaansleven en het culturele en kunstaanbod een flinke stimulans zal geven. Met een stadstheater, een museum, een popzaal, een nieuwe centrale bibliotheek en een bioscoop. Het befaamde Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas ontwerpt dit nieuwe stadshart en de centrumplannen passen bij de ambitie van de nieuwe stad om meer te bieden dan wonen, werken en joggen. ‘Cultuur oefent niet alleen aantrekkingskracht uit op investeerders maar ook op potentiële inwoners en toeristen.’ (Schuyt). Nog meer projecten staan op stapel om mensen van binnen en buiten aan te trekken.

Comodo SSL