Vrijdagavond half 6 in de trein naar Rotterdam. Hij is tot de nok gevuld, maar er heerst een soort vredige rust. Iedereen is bezig, met z’n berichten op Facebook, met het laatste nieuws op Nu.nl, met luisteren naar muziek, met een boek lezen. Er wordt nauwelijks gepraat; de mensen die hun telefoon of laptop in de tas hebben gelaten, slapen. Want het is vrijdagavond, het werk is gedaan voor deze week en men zakt massaal in. Ik vind de stilte weldadig.

Wie durft?
Tegenover me zit een vrouw met twee grote, volle tassen. Ze staan op de zitplaats naast haar en blíjven daar staan, ook als het almaar voller wordt. Ik wacht op degene die de plaats zal gaan opvragen. Wie durft? In Delft stapt een man in en ik denk: híj durft. Het klopt, gedecideerd worstelt hij zich richting zitplaats. De vrouw kan niet anders dan de tassen op schoot nemen, want in het bagagerek boven haar passen ze niet. Het ziet er benauwd uit.

Een prachtexemplaar
sinaasappels kleinerDe gedecideerde man ziet er geen been in – ook al zit hij in een hoekje gedrukt - om iets te gaan eten. Niet een gemakkelijk te hanteren broodje haalt hij uit zijn tas, maar een sinaasappel. Daar moet je eerst van alles mee doen voordat je hem kunt opeten. Maar hij heeft zich goed voorbereid,

Comodo SSL